Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.5.2008, Jan Vítek, aktualita
Společnost NVIDIA slovy šéfa vědeckého týmu si vzala na mušku AMD i s její grafickou součástí ATI a vysvětlila její současnou pozici, samozřejmě ze subjektivního pohledu jednoho muže. David Kirk řekl v interview, že AMD v oblasti grafických...
JiVy (612) | 5.5.200818:10
Všichni ­"experti­" tu rozjíždějí flame a přitom nemějí číst.
Kirk vysloveně chválí AMD architekturu ve srovnání s Intelem ovšem konstatuje, že AMD­/ATI to má těžké:
Musejí:
- postavit novou továrnu na chipy
- vyvíjet CPU konkurenceschopné Intelu
- vyvíjet GPU konkurenceschopné NVidii
- dotáhnout projekt Fusion ­(CPU­/GPU­)
Říká, že NVidia investuje do vývoje 1 miliardu dolarů a tedy, že by ATI měla investovat podobně, aby držela krok. Přitom AMD­/ATI propouští lidi a ty nejschopnější pesunuli na projekt Fusion.
AMD­/ATI musí táhnout 4 mnohamiliardové projekty a přitom dluží 8 miliard a každý kvartál ztrácejí další půlmiliardu.
Takže potřebují vytáhnout rychle nějaké králíky z klobouku ­(hotové, úspěšné technologie­), aby přežili.
Vůbec to není ve zlém, jenom to vypadá, že by si teď jejich akcie nekoupil.
Jediné, co bylo proti ATI, byla zmínka o tom, že skoro 2 roky nemá ATI GPU lepší než NVidia ­(a to je fakt­). Jako důvod vidí to, že ti nejlepší pracují na projektu Fusion.
Já v tom nevidím vůbec nic hanlivého, naopak starost o konkurenta, bez kterého by ovšm NVidia Intelu dlouho nevzdorovala!!!
Odpovědět0  0
struhanka (2) | 5.5.200821:13
konkurencie­-schopnost? myslim si AMD punuka dostatocne kokurencie schopne produtky, nevidim problem v ich vyrobkoch okrem spotreby phenomov, ktora ale nemusi kadzemu vadit.

A ked panovi Kirkovi tak ­"zalezi­" na AMD nech im zaplati vyvoj.
Odpovědět0  0
struhanka (2) | 5.5.200817:20
nvidia chipsety si v dnesnej dobe kupi malo kto, takze im viacmenej ostavaju uz iba grafiky, a vyzera to tak ze prichodom novych ati 48xx sa podiel nvidie na trhu zmensi. A za peniaze by hocikto nataral take voloviny.
Odpovědět0  0
andrey (29) | 5.5.200811:42
..ochotnych rozoberat PR zvasty konkurencie. som zvedavy, s cim takym revolucnym pride nVidia, ked v poslednej dobe maju stale tieto reci. v dlhodobom horizonte su bez procesorovej divizie strateni, podobne ako 3dfx kedysi. zatial by sa mohli sustredit aspon na to, aby im poriadne fungovalo SLI.
Odpovědět0  0
asddsaf | 5.5.200813:40
spis nez cetnost ctenaru, ktere nalakal akorat ponekud nezvykly titulek, me spise prekvapuje ze takovy typicky ocernovaci FUD redakce svethardware vubec povazuje za zverejnenihodny ... kdyby ocernovala nejaka ­"nezavysla­" organizace treba id podplacena nvidii tak bych to jeste chapal, ale kdyc ocernuje nvidia svoji konkurenci primo, pak povazuji neco takoveho za naprosto bezpredmetne ... na svet hardware to nema co delat neni to totiz nic jineho nez soucas reklamni kampane nvidie, doufal jsem ze servery jako svethardware si za propagaci cizi znacky bez spetky kritiky a objektivniho pohledu ­(tzv. reklamni prostor­) obvykle nechavaji zaplatit ... nemyslim si se v tomto pripade nvidia zaplatila pak mi to vsak nedava smysl
Odpovědět0  0
Ellessar (125) | 5.5.200815:58
viac ako polroka sme pocuvali nepodlozene ­"fakty­" o niekolkonasobne vykonnejsich Phenomoch, ktore roznesu konkurenciu... Teraz sa karta obratila...
Odpovědět0  0
adsfas | 5.5.200816:47
je neco jineho verit vlastnimu vyvoji a produktu, a je neco jineho sproste slapat po praci druhych ... o to je to vtipnejsi kdyz je zrejme ze v mainstreamu je ATI jednoznacne vyhodnejsi, ve stinu toho je sireni FUDu nvidie na konkurenci o to ubozejsi..
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 5.5.200817:05
Tak si přečti ten rozhovor celý, je tam spousta zajímavých myšlenek. Vědecký ředitel od NVidie se bavil s redaktory o celé škále problémů současných IT technologií. Celý rozhovor trval odhadem 2 hodiny. Z tohodle rozhovoru pak někdo vytrhl pár vět o konkurenci a Vy se tu všichni můžete zbláznit, jak že je ten chlap zaslepený.
Říkal jenom, jak on to vidí a pokud někdo může za to, jak ta slova dopadají na ATI, tak to není on, ale redaktoři, kteří jeho slova vytrhli z kontextu.
A hlavně Vy experti, kteří se tu rozčilujete a přitom jste líní si článek sami přečíst!!!
Odpovědět0  0
AGG | 5.5.200818:51
Súhlasím, mnoho diskuterov, ale hlavne rešeršistov nedočíta pôvodný článok do konca alebo z neho povyberá len to čo sa im hodí.
Odpovědět0  0
l.jelinek | 7.5.20088:47
Mas pravdu, slapat po praci druhych je svinstvo ­- tak nejak matne si vzpominam na vyroky AMD o P4kach s Netburst architekturou, o super vykonu R600 valcujici sh.t od NV atd. Mas uplnou pravdu ­- ubohost.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 5.5.200811:19
Co blázníte?
Jedná se citáty z rozhovoru s představitelem NVidie. Pokud by dotyčný jenom náznakem pochválil konkurenci, vyvolá to pozdvižení a objektivně to poškodí jeho firmu. Ten člověk NEMŮŽE mluvit jinak.
NVidia teď je na tom opticky dobře jejich poslední čipy byly skutečně vynikající a ATI nechali za sebou, ale tahle éra končí a jede se dál. Jak NVidia, tak ATI chystají novou generaci karet a do pár měsíců uvidíme, jak bude vypadat blízká budoucnost.
Triky s přečíslováváním karet, které NVidia dělá v poslední jsou buď předzvěstí snahy o vyprodání skladů před příchodem nové generace, která bude opět mnohem výkonější a stávající chipy by zůstaly neprodejné ve skladech ­(dobrá varianta­), nebo jenom prázdným obchodním trikem ­(noční můra­).
Jinak nemá cenu argumentovat K8 a jinými počiny z minulosti, počítají se jenom současné technologie ­(a prodeje­), které dávají šanci na růst v budoucnosti.
Odpovědět0  0
Evil company standard | 5.5.200813:35
"Ten člověk NEMŮŽE mluvit jinak. ­" ... no jiste nemuze, slusnost je v kazde spravne evil company zapovezena ... kdyby mluvil jinak, byl by to zamestnanec Googlu :­-D
Odpovědět0  0
pegy (258) | 5.5.200813:48
S tymto sa da plne suhlasit, nVIDIA ma dnes dobre VGA, to sa popriet neda, ale casy, ked ATi mala len teoreticky co ponuknut voci konkurenciu su davno prec ;­) Dnes je trh vyrovnany, je pravda ze v najvysej triede ma len 3870X2, ale aj tak si myslim, ze tie karty s HIG­-ENDu su dobre akurat tak k 24­" LCD a vysim. Pri dnesnych cenach sa da zohnat vykona VGA do 3500 korun a potiahne uplne vsetko v dnesnej dobe a myslim, ze do buducna sa neni coho bat, ze by ten vykon bol mali pri uvedeni novych titulov.
Odpovědět0  0
Ne321 | 5.5.200810:21
Problem neni v tom, ze by ATI nedokazala vyrobit cenove konkurenceschopnou kartu a AMD procesor. Problem je v tom, ze nejsou konkurenceschopni v segmentech vyssich trid, kde je nejvice penez. Rozdil ve vyrobnich nakladech na highend a lowend kartu jsou minimalni oproti rozdilu v cene, takze zatimco Intel + Nvidia masivne vydelavaji na produktech s vysokou marzi, tak AMD a ATI paberkuji prodavanim zastaralych technologii pod cenou.
ATI se momentalne chyta jenom v kartach pro HTPC, kde nabizi solidni vykon a onboard audio chip, ale nebude trvat dlouho a NVidia pokryje i tuhle mezeru ve sve nabidce.
Odpovědět0  0
guzii (375) | 5.5.200810:54
Zastaralých technologií? Tohle je doufám marný pokus o flame.

Pokud jsi četl nějaký rozbor K10tkové architektury nebo nynější X3xxx a podobné architektury, nemohl bys nikdy nic takovýho říct. ATi byla vždy známá tím, že uváděla technologicky novější­(revolučnější­) HW než nV, i když z něj v danou chvíli nedokázala vytěžit celý potenciál.

Pokud se podíváš na návrh phenomu, je to skvělý čip se skvěle škálovatelným výkonem, který se bohužel spíš hodí do serverů než desktopu, kde aktuálně vede intel, ale i tak to bylo AMD, které uvedlo v dané době revoluční K8 a intel se stále babral s netburstem.
Odpovědět0  0
polygon (23) | 5.5.200811:08
<cite>takze zatimco Intel + Nvidia masivne vydelavaji na produktech s vysokou marzi, tak AMD a ATI paberkuji prodavanim zastaralych technologii pod cenou</cite>

A jsi si jisty ze to tak je? Nemam na mysli cenovou politiku, ani vyrobni proces, ale to, ze by vyrobce vydelaval nejvic v highend segmentu. Pokud vim, tak se nejvice prodava lowend a i pres nizkou marzi prinasi nejvic zisku. Opravte me jestli se pletu.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 5.5.200811:25
Pleteš se.
Vydělávat by se mělo na všem od low­-endu po high­-end.
Jak je v poslední době vidět, firmy šetří a místo vývoje speciálních high­-end variant produkují dvoujádrové varianty mainstreamových chipů.
Jinak na jedné drahé kartě se vydělá mnohem víc než na několika levných. Všichni se ovšem snaží nabízet vše od integrovaných grafik, přes low­-end až po supervýkoné a nesmyslně drahé špičky.
Odpovědět0  0
wrah (108) | 5.5.200812:26
Problém ATI byl odjakživa softwarový. Perfektní, výkonná karta, ale ovladače jí držely na úrovni doby kamenné. Což se ale víceméně změnilo k lepšímu.
Odpovědět0  0
Airwar (233) | 6.5.20086:17
Neznám osobně nikoho z prodeje HW aby mě mohl potvrdit na čem se více vydělává, ale znám osobně dva prodejce jízdních kol a od obou vím že sice nejvíce se dá vydělat na prodeji kvalitního drahého kola ­(bráno zisk na kus­), ale že v reálu jim největší zisky dává prodej levnejch kol, protože drahý kolo za 40 ­-50 tisíc prodají jedno za měsíc, ale levnejch kol za 5­-8 tisíc i několik denně.

A logicky předpokládám že podobně to bude i s prodejem HW, prodejce prodá za den několik grafickejch karet za 3­-5 tisíc, ale třeba jen jednu za 16 tisíc.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 6.5.200810:51
JJ ovšem, každá karta se musí zabalit, odvézt z Tchajwanu k nám, zaplatit sklad.
To je stejné u karty za 1000 i za 10000. Takže kolik může být zisk z té levné karty?
Je jasné, že ty nejdražší kousky jsou také vlastně reklama, píší se o nich recenze a lidi chtějí ty nejvýkonější. Nakonec nejčastěji volí kompromis, ale ta značka už tam zůstane.
Odpovědět0  0
martin.bess | 5.5.20089:21
vyberám si podla cena­/výkon v dannom momente. mal som AMDčka , Intely, nVidie aj ATIny ­- a nebol problém.

Najhoršie čo by sa mohlo stať ­- je podľa mňa to ak by jedna z týchto spoločností krachla. Konkurenčný boj ­/ktorý cítiť nahony aj z horeuvedených slov­/ nám ako koncovým zákazníkom úplne vyhovuje ­- pretože bez neho by sme dnes HIEND GPU či 4jadrové procáky kupovali prinajmenšom o 100% drahšie.

momentálne držím AMD palce ­- ­/hoci mám v compe CoreDuo a 8800GT­/ nech to konkurencii natrie!!!! :­-­)­)­))
Odpovědět0  0
Mark15 | 5.5.20088:55
jsou totiz sakra vyhodne jako obvykle u ATI ... uz i ta lacina HD3850 je grafika ktera mi umoznila vychutnan si crysis na vysoke dedaily na widescreen monitoru v celkem slusnem rozliseni y1050 tak at si laskave nvidioti strci ty svy FUDy za klobouk
Odpovědět0  0
polygon (23) | 5.5.200810:59
jj, mainstream maji pekny. Na to jaksi nvidia pozapomela, ze highend je prestizni, ale to co se prodava ­(a co vydelava­) je mainstream.
Odpovědět0  0
afsd | 5.5.20088:47
co to melo byt ? to uz nvidia dupe po svych konkurentech i ­"v zarucene objektivnich­" analyzach jejich situace ?
Odpovědět0  0
Mark15 | 5.5.20088:51
od nvidie a intelu uz nekoupin ani tuk ... zacinaji me ty jejich praktiky silne pripominat MS a to ja rozhodne nevidim rad.
Odpovědět0  0
polygon (23) | 5.5.200810:55
Kdy jsi naposled slysel MS navazet se do apple?
Odpovědět0  0
Jáfpu | 5.5.200812:02
Souhlasím. Co se týče neobjektivních útoků na konkurenci, je suverénním vítězem nVidia. Nejde jen o tohle ­"vysvětlovéní­" současného stavu AMD­/ATi, ale i o dřívější demagogii ohledně podpory DirectX 10.1, a spousty dalších technologií, které grafické čipy od ATi měli a nVidia ne. Na druhé místo bych dal asi AMD ­(procesorovou divizi­). I oni do Intelu dost rádi dříve rýpali: kopírují nás, nativní čtyřjádro je best, mají otřesné GPU ­(to řekli v době kdy sami neměli vůbec žádné­), náš příští procesor je zadupe do země, atd... Také si pamatuji na jejich věrohodné benchmarky, kde jsně ukazovali dominanci nad slepencem Core 2, i když všechny benchmarky hovořili o opaku. Intel a Microsoft ­(i když všeobecně dost nenáviděné firmy­) jsou kupodivu celkem ve svých prohlášeních zdrženliví ­(snad až na nedávnou přestřelku nVidia vs Intel­). Vtip bude asi v tom, že Intel a Microsoft kují nekalé praktiky potajmu v zákulisí a né přes média.
Odpovědět0  0
Mark15 | 5.5.200813:31
apple neni konkurentem microsoftu ... microsoft v nem ma dokonce vyzmamny podil ­(akcie apple jsou obchodovany na burze­) ... microsoft se navazi do sve skutecne konkurence, a tou je opensource obecne a predevsim vse pod svobodnou licenci GPL, tu kritizuje velmi rad a casto ... linux take pred tou jejich spinavou fresnou neutece, takze ms rozhodne je stejny gauner jak nvidia v tomto ohledu siri fudy stejne casto, ... spis i casteji..
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 5.5.200822:32
tak v tom pripade je stejna spina i vsechen open source...
toto neni nic jinyho nez flame, nikam to nevede.
s tim flame by se mohlo skoncit
Odpovědět0  0
FilipZalud (101) | 10.5.200822:50
az na to, ze u open source si na tom jeden clovek nemasti kapsu od rana do vecera, to je minimalne jeden rozdil a to nemluve o tom, ze v pripade MS jde skutecne o trestuhodne pomluvy, akorat nesmeruji na konkretni subjekt a tak je nikdo nezaluje...
Odpovědět0  0
microsoft owns apple | 18.5.200820:23
Microsoft je vlastnikom Apple, preco by do nich pizzovali?
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 18.5.200821:38
OMG MS NENÍ vlatníkem Apple
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.